HTML

Fontos:

Törekedni kell az igazság felmutatására, amelyet az ember legjobb tudása szerint probál elérni, de senki ne higgye magáról, hogy zsebében lapul a bölcsek köve és ő az igazság egyedüli leleményese. /László Gyula/

Utolsó kommentek

  • gaboh: @hedcs: Már több helyről is hallottam róla, mielőtt megnéztem a filmet. De sosem foglalkoztam vele... (2010.07.05. 07:52) Emlékezzünk...
  • hedcs: legendaszagú az ürge?... Hát szerintem Manfred von Richthofen ennél egy picivel több tiszteletet é... (2010.07.04. 22:34) Emlékezzünk...
  • puyol5: Nekem tetszett. :) (2009.07.26. 19:29) karcolat
  • iond: Hát ja!!!!! Huhuhuhúúúúú de jó volt és tuti sosem fogom kihagyni :D:D:D Bár ennyire még nem érezte... (2009.03.24. 20:24) A robbanás után
  • gaboh: Nehéz megmondani, hogy valóság e, vagy legenda. De a légi győzelmek száma általában biztosnak mond... (2009.02.24. 15:17) Emlékezzünk...
  • Utolsó 20

Egyensúly

2010.04.21. 20:48 :: gaboh

Szólj hozzá!

Motiváció

2010.02.28. 16:18 :: gaboh

Szólj hozzá!

Crossfit

2010.02.24. 21:34 :: gaboh

 Ne imádkozz könnyű életért. Azért imádkozz, hogy te legyél erősebb ember.
Ne azért imádkozz, hogy erőddel megegyező feladatok kerüljenek eléd.
Azért imádkozz, hogy legyen erőd az eléd kerülő feladataidhoz.
És így nem a munkád elvégzése lesz a csoda — te magad leszel a csoda.
(Phillips Brooks)

Szólj hozzá!

Címkék: kezdet gondolkodjunk

Bajtárs

2010.02.06. 21:01 :: gaboh

Egy régi nóta feldolgozása, egy szépen válogatott videó montázzsal.

 

Szólj hozzá!

lustaság

2010.01.30. 10:38 :: gaboh

mível értelmes post-ot még mindig lusta vagyok írni, így megkapjátok két kedvenc részem a Tom & Jerry-ből. Az ilyen részek kapcsán jön a kérdés, hogy vajon a rajzfilmre játszották a zenét, vagy a zenére a rajzfilmet?

 

 

Szólj hozzá!

Gondolat

2010.01.05. 22:14 :: gaboh

Ma a szobatársammal az időutazásról elmélkedtünk, mindenféle elképzelést megvitattunk, majd egy gondolat kristályosodott ki elmémben. Mivel sztem triviális, egyszerű, de én fogalmaztam meg magamban, így közzéteszem :D
 

A jövő jelenjére hatással van a multad.
 

Lehet, hogy mélyebben belegondolva van benne logikai bukta, de nekem tetszik :)
Hogy hogyan értem el ehhez a gondoltahoz, majd egyszer lehet leírom.

Szólj hozzá!

Címkék: jajjnekem

Mindenszentek és Halottak napja

2009.11.01. 12:22 :: gaboh

Minden évben ezen napjain kicsit kínosan érzem magam. Mindenki Halloween-lázban ég, járnak a partikba stb. Holott a magyar hagyományok nem ezt diktálnák. Ahogy ehhez a gondolathoz elérek azonnal gondolkozóba esem. Én nem vagyok híve a Halloween-nek, mert számomra csak egy újjabb nyugati ünnep átvételét látom, amellyel emberek ezreit akarják lehúzni. Sajnos a nyugati ünneppekre rányomta már béllyegét a termelői társadalom. Én személy szerint nem örülök ennek, hogy ez már a magyar ünnepeket is elrontja, pláne hogy  egy már jól kialakult pénznyelő ünnepet vegyünk át más országtól, mert az vagányabb mint a magyar.
De mi is a magyar ünnep pontosan? No ezért nem szoktam erről a témáról vitákat nyitni. Magam sem tudom igazán. Ugyhogy legyen ez a bejegyzés egy hiánypótló foglalkozás, mindazok számára akik hasonló cipőben járnak mint én.

Mivel a neten elég sok összefoglalást lehet olvasni erről, én nem írok egy újat, csak bemásolom a szövegét az általam legjobban értelmezhető cikknek.

"Az egymás utáni napokon ünnepelt mindenszentek és halottak napja közül egyértelműen az utóbbi dominál, annak ellenére, hogy a megemlékezés később alakult ki.

november 1. és november 2.

Minden vértanú ünnepe

A minden vértanú ünnepe volt az első keresztény jeles nap, amely a halottaknak állított emléket. A Keletrómai Birodalomból a 4. századból maradt fenn írásos emlék, amely arról számol be, hogy a keresztényüldözések áldozataiért imádkoztak. Kezdetben nem alakult ki egységes időpont, három alkalommal, május 13-án, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan és pünkösd után ünnepelték meg a vértanúkat Keleten.

A Róma vezetésével kibontakozó nyugati egyház a 6. században vette át az ünnepet. Ebben IV. Bonifác pápának volt kiemelkedő szerepe, aki a katakombákban nyugvó őskeresztényeket hatalmas pompával újratemettette. Az eseményre 690. május 13-án került sor, ezt követően pedig minden évben felidézték az első keresztények emlékét. A korabeli szertartásnak volt egy érdekes eseménye: a Vértanú Mária templom kupolájáról rózsaszirmok hullottak a mártírokért imádkozó hívekre. Ez a hagyomány a középkorban átkerült augusztusra, a rózsák ünnepére.

A minden vértanú ünnepe egészen a középkorig élt, jelentőségét azonban visszaszorította a mindenszentek később kialakult hagyománya.

Mindenszentek


III. Gergely pápa a 8. században indította útjára mindenszentek ünnepét. A pápa kiállt azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is emlékezzenek meg, ezért 732-ben a Szent Péter-bazilika egyik mellékkápolnáját mindenszenteknek, vagyis az egyház szentjeinek ajánlotta. A történtekből kiolvasható, hogy a mindenszentek nem a vértanúk ünnepének új értelmezése, hanem attól teljesen független kezdeményezés.

Nem ismert, hogy a felszentelés az év melyik napján történt, a 8. századtól azonban november elsejét említik, mint az ünnep dátumát. Az sem ismert, hogy miért pont november elsejére esett a választás, talán valamelyik pogány rítus átvétele állhat a háttérben (kelta újév vagy hispán-gall ünnep).

Mindenszentek, akárcsak a minden vértanú ünnepe idővel vesztített jelentőségéből, a három ünnep közül a halottak napjának épült be egyedül a világi ünnepek közé.

Halottak napja

A népi kultúrában a mindenszentekhez szinte egyetlen szokás sem kötődik, ezzel szemben a halottak napja igen színes hagyományokkal rendelkezik. A mindenszentekkel ellentétben az ünnep nemcsak a katolikusoké, hanem a reformáció több vallása is elfogadja: míg az evangélikusok és az unitáriusok hivatalosan is elismerik, addig a reformátusok csak szokásjog alapján, a templomon kívül emlékeznek meg az eseményről.

A halottak napja szintén önálló ünnep, a másik két szokástól függetlenül alakult ki: Szent Odilo clunyi apát 998-ban rendelte el, hogy a halottakról zsolozsmákkal és szentmiseáldoztatokkal emlékezzenek meg. A szokás Nyugat-Európában a 12-13. században mindenhol elterjedt, így Magyarországon is. A szokás ismertsége napjainkban is töretlen, azon kevés hagyomány közé tartozik, amely életben tudott maradni a 21. század elején is."

Mindamellett, hogy nem értek egyet azokkal akik átveszik az angolszász ünnepet, ez nem túlzottan zavar, amíg a magyar hagyományt nem tévesztik szem elöl.
Töklámpást faragni vicces :D
 

Szólj hozzá!

Címkék: gondolkodjunk

Csendőrség

2009.10.04. 17:08 :: gaboh

"A Magyar Királyi Csendőrség feladata Magyarország vidéki területein a közbiztonság fenntartása, a törvények betartásának és a közrendnek a biztositása volt, megalapitásától, 1881-től, a 2. világháború végén bekövetkezett feloszlatásáig, 1945-ig.

A Magyar Királyi Csendőrség mindössze 11,000 tagból állott, amely a 2. világháború alatt duplájára növekedett, hogy a visszafoglalt területeken is el tudja látni a feladatait és hogy támogatást tudjon nyújtani a frontokon nagy veszteségeket szenvedett Honvédségnek is. Munkájukat békeidőben is és a háborúban is jelszavukhoz méltóan, „Hiven, Becsülettel, Vitézül” végezték.

Eleinte a csendőröket a honvédek közül toborozták, szigorú válogatással. Csak azok a honvédek léphettek át a Csendőrségbe, akiknek kiváló szolgálati hátterük volt. A Csendőrség keretén belül további kiképzésben részesültek és csupán a kötelező próbaidő leteltével, valamint egy sikeresen letett irásbeli vizsga után váltak véglegesen csendőrré. A tiszteket a Ludovika Akadémián, majd végzésük után a Csendőrtiszti Tanfolyamon képezték ki, amelynek sikeres elvégzése után hadnagyként avatták fel őket. Kb. 40%-uknak jogi doktori diplomája is volt.

A Csendőrség kis őrsökre oszolva látta el a vidékeken a feladatát. Egy-egy őrs 5-15 csendőrből állott egy tiszthelyettes őrsparancsnok vezetése alatt. A csendőrök végeztek minden bűnügyi felderitést és kivizsgálást, mégpedig igen hatékonyan: nyomozásuk az estek 90 %-ában sikerrel járt. A tisztek kiképeztek, adminisztrációs feladatokat végeztek, az őrsök munkáját felügyelték és felelősek voltak minden szempontból a csendőrjeikért."

lásd bővebben

Szólj hozzá!

"Full metal jacket" után szabadon...

2009.09.08. 16:44 :: gaboh

 "This is my rifle. There are many like it but this one is mine. My rifle is my best friend. It is my life. I must master it as I must master my life. Without me, my rifle is useless. Without my rifle I am useless. I must fire my rifle true. I must shoot straighter than my enemy, who is trying to kill me. I must shoot him before he shoots me. I will. Before God I swear this creed: my rifle and myself are defenders of my country, we are the masters of our enemy, we are the saviors of my life. So be it, until there is no enemy, but peace. Amen."

 "Ez az én fegyverem. Sok ilyen van, de ez az enyém. Ez az életem. Uralnom kell, ahogy az életem is irányítom. Nélkülem a fegyverem haszontalan. A fegyverem nélkül haszontalan vagyok. Pontosabban kell lőnöm, mint az ellenségem, aki meg akar ölni. Pontosabb leszek.
Isten előtt esküszöm e hitvallásra. A fegyverem és én az országom védelmezői vagyunk. Uralkodunk ellenségeinken. Az életem megmentői vagyunk. Igy lesz… míg nem marad már ellenség… csak béke. Amen."

Nem nyersfordítás, a magyar feliratot másoltam be...

Szólj hozzá!

Címkék: fegyver

Zeitgeist nyomán

2009.08.24. 17:19 :: gaboh

 Nem kell rossz híreket mondanom. Mindenki tud ilyet.
 Bankok mennek tönkre, a bolt tulajdonosok fegyvert tartanak a pult alatt, punkok rohangálnak mindenhol. Nem tudjuk, mit tegyünk, és nincs vége. A levegő lélegezhetetlen, az étel ehetetlen. Betegek vagyunk, ahogy közlik a hírekben, hogy ma 15 gyilkosság és 63 erőszak volt, de ez így is marad. Tudjuk, hogy ez rossz, kezdünk megőrülni. Ki se megyünk már, ülünk a szobában, a világ egyre kisebb, és annyit kérünk csak, hogy hagyjanak békén a lakásunkban a tévével, rádióval.
 Hagyjanak békén!
 De én nem hagylak. Azt akarom, hogy megőrülj. Nem akarom, hogy tüntess, vagy írj a képviselődnek, nem tudom, mit tégy az infláció és az oroszok ellen vagy a bűnözéssel, de azt tudom, hogy először meg kell őrülnöd.
 Azt kell mondanod: ember vagyok. Az Isten verje meg, az életem értékes!

Szólj hozzá!

Címkék: gondolkodjunk

Tisztavatás 2009

2009.08.16. 12:28 :: gaboh

Igen, idén is eljött az idő, mikor gyakorlással telík minden napunk, hogy egy csudaklassz műsorral örvendeztessük meg a közönséget.

Ennél fogva aki 20-án nem jön ki a Hősök-terére annak szeme tapadjon ugyenezen napon 10 órakkor tévére méghozzá az m1re kapcsolva.

Ott voltam(2x), ott vagyok(mármint leszek majd most), ott leszek(mármint jövőre, és akkor már engem avatnak:) )

Szólj hozzá!

karcolat

2009.07.01. 18:48 :: gaboh

Régebben írtam egy novellát, fent is volt a blogon, amit akkor minősége miatt nem tettek ki a karcolat.hu-ra. Nem azért mert annyira rossz volt, hanem mert sok hiba volt benne, ami miatt nem ütötte meg a szintet. Leírták amin változtatnom kellett volna, de nem volt hozzá kedvem. Most nemrég újra megpróbálkoztam, odafigyelve arra, amit akkor elrontottam és így most olyat sikerült alkotnom, ami felkerült az oldalra. :)

Itt is van.

1 komment

Címkék: kezdet

megint lesz, és még ócsó is

2009.06.01. 15:36 :: gaboh

Közhírré kiáltották a következő Explosion, ami igazából nem is az, időpontját.

Július 19-én lesz, a már megszokott helyen, a Diesel Clubban. Ezuttal nem hagyományos HC Explosiont kapunk. Most három terem lesz nyitva, egy a HCnek, egy a már megszokott D&B és társai lesz, a harmadik pedig egy újdonság: techno, hardtechno, stb...
Ez is az oka annak, hogy ez a party az Explosion Summer Edition nevet kapta.
Még feltünhet, hogy a belépő a szerintem egy ilyen buliért eddig sem túl magas 2500Ft helyett, most csak 800Ft!!! Gondolom mivel 3 teremmel sokkal nagyobb közönséget tudnak megmozgatni, megengedhetik a kisebb belépőárat.

Egyéb infókat majd itt:

http://www.explosion.hu/
 

Szólj hozzá!

Címkék: hardcore

Elfújta a lökéshullám

2009.05.25. 14:28 :: gaboh

 Egy posztapokaliptikus képregényre akadtam a neten. Három hadsereg, a pirosak, kékek és sárgák háborúznak egy lepusztult városban. Két piros katona sorsát követhetjük. A történet telítve van feketehumorral. Nekem nagyon tetszik. Egy nagyon picit hasonlít a Falloutra :)
Lökéshullám
 

Szólj hozzá!

Címkék: fallout

Na ez a nem mindegy!

2009.05.03. 11:14 :: gaboh


The 1 Minute Painting - video powered by Metacafe

Szólj hozzá!

Könyvajánló rovat

2009.04.03. 20:21 :: gaboh

Pár napja kezdtem neki, és még a negyedénél sem járva, már azon rágódom, hogy egyszer vége lesz... Rég éreztem ilyet könyv iránt. Egyszerűen nem alig lehet letenni, a héten minden nap 4-5 órákat aludtam, mert nem tudtam 1-2 óránál előbb letenni, akkor is csak azért mert tudtam, hogy 6kor ébresztő...

Ottlik Géza: Iskola a határon című műve egy katonai elemi iskola ujoncairól szól, akik éppen csak elszoktak anyjuk szoknyája mellől, és hirtelen egy rideg, felnőttes világba érkeztek, ahol az első naptól helyt kell állniuk. Még nem végeztem az olvasással, de muszály pár részletet megosztanom a nagyvilággal... Ezek a részletek, még a olvasás közbeni folyamatos lenyűgözés mellett is külön felkeltették csodálatomat...

 

Az egyik főszereplőt pár nap után meglátogatja édesanyja, majd miután elmegy...
 "Tulajdonképpen rögtön várni kezdte az asszonyt, alighogy elment. Aztán várta mindennap. S hogy nem jött, hát mindennap csalódott. Pedig tudta, hogy remény nélkül reménykedik, s a legrosszabb az volt, hogy látta, nem tehet mást. Nem nagyon maradt egyebe, mint ez a reménytelen reménykedés.
Bele kellett kapaszkodnia."

A fogdában...
"A fogda maga nem volt rossz. Közönyösen vette tudomásul, de a közönye nem volt igazi nyugalom, hanem inkább ellentétes nyugtalanságok pillanatnyi egyensúlya. Tehetetlenség, vágy és gyűlölet, megalázottság és gőg, kárhozat és dölyfös indulatok háborgó vizein, szembefutó hullámzások labilis borítógörbéjén élt, a valóság burkán."

Ez pedig egy elmélkedés eredménye volt, egy bepanaszolás ügyében...
"Kétségtelen, hogy igaza volt, de miként a matt-fenyegetés ellen sem lehet úgy védekezni, hogy felborítjuk a sakktáblát, az igazság nehézágyúit sem lehet bevonszolni olyan törékeny szerkezetekbe, amilyenek az emberi társadalmak."

 

Lehet, hogy ezek az idézetek, így nem túl sokatmondóak, de olvasás közben, az előzmények tudatában, néha megdöbbentőek.
 

Szólj hozzá!

A robbanás után

2009.03.22. 13:47 :: gaboh

Hát ennek is vége...

 Megtörtént a robbanás, még pár lökéshullámot érezni néha, mikor a gép elé ülök és beröffen a winamp...
 Károllyal nekivágtunk tegnap este az éjszakának a 7-es busszal. 8-tól 10-ig az idönket először a "Szöglet Presszó" nevű vendéglátó ipari egységben töltöttük, de miután exponenciálisan megemelkedett az 1 négyzetmétterre jutó részeg fradisták száma a távozásnál döntöttünk. Egy takaros kis kávézóban kötöttünk ki, ahol pár vilmos elfogyasztása után, a megfelelő partihangulattal felvértezve, 21:50-kor elindultunk a Diesel Club felé.
 A benti árak figyelembevételével a további fogyasztás mielőbbi szüneteltetése mellett döntöttünk, inkább a tánctér felé vettük az irányt.
 Azt mondanom sem kell hogy a party feledhetetlen volt, hasonlóképpen mint Kajci folyamatos, nem lankadó mosolya, amint tudatosult benne, hogy most mi is fog következni az elkövetkező 6-7 órában.
 A magyar, a holland, az osztár, a szlovák dj-k mind hihetetlen hangulatot teremtettek. Károllyal viszont meg kellett állapítanuk azt, hogy az olasz dj-k állatok. Mind Dj D, és mind Hellsystem elképzelhetetlen hangulatot hozott. Fel felcsendült néhány klasszikus, és persze számokat hallhattunk a 2008-as MOH-ról is. Persze audio-lexikális tudásom elég hiányos ezen a téren, megmondom őszintén nem sok ismerős számmal találkoztam. Ennél nagyobb örömöt okozott ha sikerült valamit felismernem.
 Pl "DJ Paul & Teenage Warning" klasszikusát a Thunderdome 18-ról, az "óóóó-óó-ó-óóóóóó" :) részt végigüvöltöttem. Leállíthatatlan voltam ezen szám alatt...

 Szóval abszolut köszönet a szervezőknek, remélem mihamarabb jön a következő buli. Egy állandó társat már találtam Karjci személyében :D

1 komment

Címkék: hardcore élmény

Világnézet

2009.03.14. 19:33 :: gaboh

Magyar égre magyar ufót!!!

Szólj hozzá!

Joker nevetés

2009.03.02. 20:17 :: gaboh

Mark Hamill avagy a jó öreg Luke Skywalker által fémjegyzett Joker nevetés. Ugyanis ő a Warner Bros. Batman-rajzfilmsorozatában Joker szinkronhangja. Szerintem felülmulhatatlan...

 


Joker_laugh.mp3 -

Szólj hozzá!

Joker

2009.02.22. 11:16 :: gaboh

Egy nem mindennapi felvételhez jutottam hozzá. A videó magáért beszél...

 

Szólj hozzá!

Címkék: tébolyda

Március 21-re készülve

2009.02.15. 12:16 :: gaboh

A héten, nézegetve a www.gabber.kingdom.hu-t, azon is a Hardcore Explosion flyer-ét, elkezdtem készülgetni az eseményre... Szépen elolvasgatva a DJ-k listáját, elkezdtem az általuk produkált, a csend és nyugalom elűzésére készült, zenei produktumokat hallgatni. Ha már megyek tudjam, hogy mire számíthatok... Mondanom sem kell, fülbemászó dallamokat, de cseppet sem lágy dolgokat kaptam eredményül. Pont ahogy szeretem :D

Szóval március 21!!! HAKKE!!!

Szólj hozzá!

Emlékezzünk...

2009.02.04. 00:53 :: gaboh

A héten láttam a „Vörös Báró” című filmet. A film az első világháborúban játszódik, és egy német háborús hősről szól. Ami miatt írok, hogy miután Németország a vesztes oldalon fejezte be ezt és a második világháborút is, náluk még ma is tabu a „háborús hős” téma. Nincs ez másképp hazánkban sem. Holott erre az emberre, már akkor, Európa szerte (az antant oldal is) tisztelettel tekintett mindenki. De ki is volt ő?

Manfred von Richthofen néven született egy porosz, nemesi család elsőszülöttjeként 1892. május 2-án. 1911-ben lovaskatonai szolgálatot teljesített. Az első világháborúban mind a keleti mind a nyugati fronton szolgált, míg 1915-ben repülős tanfolyamra küldték. Ezt követően kezdődött el gyorsan felfelé ívelő karrierje, mely világhírt szerzett neki.

Ő magát a légiharcot sportnak tekintette, a célja a gép hatástalanítása volt, nem pedig a pilóta megölése. Ha tehette, maga is leszállt a lelőtt gép közelében, és megkereste a pilótát. Ha életben volt a német táborba kísérte hadifogolyként. Ha sérült, gondoskodott az ellátásáről. Voltak pilóták, akiket a háború folyamán többször is földre kényszerített. De tény, hogy nem mindenki élte túl ezeket a találkozásokat.

Ilyen mentalitással 80 hivatalos légigyőzelmet aratott, mellyel jóval magamögé utasított minden más pilótát.

Tűzpiros Fokker Dreideckerét (melyről a „vörös báró” nevet is kapta) 1918. április 21-én légiharc közben lőtték le, egyes tudósítások szerint egy kanadai pilóta, más források alapján ausztrál egységek légvédelmi tüze. Napjainkban ez utóbbit tartják a legvalószínűbbnek.

Ellenség mivolta ellenére von Richthofen olyan nagy elismerésnek örvendett a szövetségesek körében, hogy teljes katonai pompával temették el Amiens mellett annak a falunak a temetőjében, melynek közelében lelőtték.

 

Most olvasok egy könyvet az első világháború magyar pilótaászáról, ittebei Kiss Józsefról. Hamarosan róla is várható egy rövidke megemlékezés…

4 komment

Tudsz pumául?

2009.01.31. 17:45 :: gaboh

A minap szörfözgettem a wikipedián és egy érdekességre bukkantam.
A puma nyelvet Nepálban beszéli kb 4300 kiranti származású emberke.
 

Szólj hozzá!

gondolatébresztő

2009.01.27. 13:37 :: gaboh

Hogy az ember hol-holnem belebotlik valamibe, ami elgondolkoztatja...
A Dilbert (már készült poszt vele kapcsolatban) című képregényemet olvasgatva akadtam egy érdekes okfejtésre. Lerajzolni nem fogom :D , csak a szövegeket idézem. Előzménynek annyit, hogy Dilber kapott kedélyjavító gyógyszert, hogy ne érezze magát olyan szörnyen a munkahelyén. A gyógyszer szedése miatt aggódni kezdett, erre kapott egy gyógyszert aggódás ellen, ami miatt kitinpáncélja nőtt :D ... De most jön a lényeg. Egy pszihológusnál ül...
"Az orvosságoktól boldognak érzem magam, pedig kitinpáncélt növeszettem, elviselhetetlen a munkám és a szociális életem.

Ha a kemikáliák meg tudják változtatni a gondolkodásom és azt hogy mi okoz örömet, akkor a szabad akarat csak illúzió.
"

Én a második mondaton kezdtem el gondolkozni...

Szólj hozzá!

Címkék: dogbert gondolkodjunk

Marcus Aurelius - Rossz érzések ellenszere

2009.01.14. 21:34 :: gaboh

“Ne ijeszd el magad az élettől azzal, hogy csupán a gondokról s a bajokról képzelegsz. Ne vetítsd előre még nem létező, se ne éleszd újra letűnt bajaidat. Amikor gondok kínozzák sorsod, tedd fel a kérdést: mi az, ami most elviselhetetlen? A választ magad előtt is szégyellni fogod - sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, mindig csak a jelen. Az előbbi talán be sem következik, az utóbbi pedig már régen elmúlt. A jelen súlya a kisebbik, ha körülhatárolod. Milyen ember az, aki még a jelent sem képes önmagában elviselni? - Ha félreteszed, ami bánt, máris a legnagyobb biztonságban érezheted magad.
Vajon ér-e annyit bármilyen dolog, hogy lelked rosszul érezze magát miatta? Találsz-e valamit, ami miatt érdemes a bánkódáshoz lealacsonyodnod; sóvárgó, magába süppedő arccal csüggedned valami mulandó felett?
Emberrel nem történhet meg, ami nem emberi; ahogyan ökörrel, szőlővel, kővel nem eshet meg olyasmi, ami ökörhöz, szőlőhöz, kőhöz nem illik. Isten nem sújt olyannal, ami elviselhetetlen.
Ha egy külső jelenség bánt, tulajdonképpen nem maga a jelenség nyugtalanít, hanem a róla alkotott elképzelésed. Márpedig csak tőled függ, hogy ezt megszüntesd. Ha a rossz érzés oka a lelkedben rejlik - tulajdonoddá, elválaszthatatlan részeddé lett -, ugyan ki akadályozhatná meg hogy hibás felfogásodat magad orvosold? Amikor nem teheted meg, amit helyesnek tartasz, nem okosabb-e megújult erővel tevékenykedni, mint felette bánkódni?
Ha megtetted, amit tenned kell, az eredménytelenség oka nem benned rejlik. A dolgokat elfogadni tudni annyi, mint helyesen értelmezni. Ha ezt megértetted, semmi felett nem kell bánkódnod: az út a te utad, a természet mérte rád - neked csak járnod kell rajta.”

 

2 komment

Címkék: gondolkodjunk